Hvordan velge skudd?

Hvordan velge skudd?

Nå som veldig mange holder på bytte ut de gamle «gullskuddene» som før ble bestilt inn av klubben er det kanskje mange spørsmål som kommer rundt ammunisjonen, og hva som kjennetegner god ammunisjon. Hva er best? Hvorfor koster noen skudd mer enn andre? Hva trenger jeg/mitt barn?

TSSL har en skuddavtale  med sportsbutikken XXL ved kjøp av skudd innenfor rutinene satt opp av XXL. Hos XXL tilbys det 3 forskjellige typer skudd som passer inn i alle skiskyttervåpen:

Der TopShot er noe billigere enn Maxac og deretter Biathlon. Ta kontakt med oss om du vil vite TSSL’s pris på disse.

Trykk her for å komme til siden om hvordan skuddkjøpet foregår hos TSSL.

Test av Treningskudd

Her er et bilde fra test av skudd, man kan se at den billige utfordreren TopShot klarer seg meget bra mot den noe dyrere Maxac. Testen ble gjort ved at børsa ble justert til TopShoten før det ble skutt 4 serier av hver type skudd. Det var 6 knepps jevn vind under skytingen, forflytningen av Maxacen skyldes i all hovedsak at skuddene er forskjellig i utførelsen. Det brukes mye forskjellige kruttblandinger og former på kulene som kan spille inn på hvor samlingene havner. Av den grunn MÅ man alltid skyte inn med samme ammo på innskyting som det du skal bruke i konkurransen.

Når vi ser på samlingene på skuddene ser vi at de er ganske like men at TopShot har 3 «dårlige» skudd. Dette skiller ofte mellom dyre og billige skudd, Dyre skudd har mindre avvik i kruttblandingene sine og gir mer jevnt resultat. Allikevel er ikke dette en fasit på hva som går bra i hvert enkelt løp! Det kan skille ganske mye fra et våpen til et annet. En annen variabel man må ta med er LOTNUMMER. Hver gang det settes i gang en ny produksjon lages det en ny LOT siden produksjonen kan avvike fra dag til dag. Produksjonen på mange fabrikker går ofte som følger:

  • – Treningsammo – Maskinene varmes opp og krutt ladningene er ikke like nøyaktig
  • – Konkurranseammo – Midt i produksjonen er maskinene blitt varm og man får en jevn produksjon ( her henter landslaget sine skudd)
  • – Treningsammo – Maskinene er i avkjølingsfasen på slutten av dagen og igjen øker marginen mellom hvert skudd og disse skuddene sammen med de første produserte skuddene selges litt billigere enn den mer jevne produksjonen i midten.

Valg av skudd

Så hvilke skudd bør du velge?
Som hovedsak bør du kjøpe inn en del treningsammo. Test gjerne ut den billigste for å se om den duger til treningen. De gamle SK standard klubben hadde, kostet 65 øre skuddet og holdt til det aller meste. Den kan være lot til lot variasjoner, hvor én bestemt lot går glimrende til en enkelt børse. Da er det lurt å gjemme denne loten til konkurranser, men kanskje ikke til de aller viktigste konkurransene som NM. Her må hver enkelt utøver/foresatt ta sin beslutning.

Miniene bør ha som hovedregel at de kun skyter med treningsammo i alle konkurranser.

13/14 kan også bruke treningsammo til alle konkurranser, men kan i tillegg kjøpe inn noen esker konkurranseammo til de aller største rennene (NNM og Kvalfoss-sprinten), uten at det sannsynligvis vil være til en meget stor fordel.

15/16 kan hente det lille ekstra til hovedlandsrennet på skudd. Da begynner skyteferdighetene å bli bedre og på en dag med litt vind og kulde, kan skuddene gjøre en liten forskjell. Så til de store rennene som HL, NNM og Kvalfoss kan konkurranseammo være en god investering. Men til alle andre løp og trening holder treningsammo standarden som trengs.

Junior/senior har som regel skutt så mye at de vet hvordan skudd som går bra i sin børse, så disse vet som regel av erfaring hva som passer. Tommelfingerregelen er konk.ammo til NNM, NC og NM.

Så konklusjonen er at treningsammo fungerer for de aller fleste på 98% av skuddene som går av i løpet av en sesong!